Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Κάρμα γιόγκα. Σωστή πράξη σωστό αποτέλεσμα



Κάρμα γιόγκα
Σωστή πράξη σωστό αποτέλεσμα

        Πρόσφατα που βρισκόμουν στην Ινδία και είδα ότι εκεί δίνουν πολλή σημασία στο κάρμα γιόγκα. Το έχουν ως μια κατάσταση καθημερινής εργασίας. Να δουλέψεις το κάρμα σου μας έλεγαν.
Κάρμα γιόγκα είναι γενικά να δρας δίνοντας τον καλύτερο σου εαυτό χωρίς να προσκολλάσαι στα αποτελέσματα. Κάρμα σημαίνει δράση. Χρησιμοποιούν τη λέξη δράση για να περιγράψουν όλες τις δράσεις του ανθρώπου που περιμένουν αντίδραση. Όλα τα χρωστούμενα δηλαδή. Κάθε δράση έχει και μια αντίδραση. Η αντίδραση μπορεί να έρθει αμέσως, μετά από καιρό ή σε άλλη ζωή. Όταν κάνουμε Κάρμα Γιόγκα και δρούμε χωρίς να περιμένουμε αντίδραση (ανταμοιβή) είναι σα να σπάμε το νόμο δράσης-αντίδρασης. Αρνούμαι την ανταμοιβή της δράσης μου και έτσι η ανταμοιβή μένει εκεί σαν χρήματα που περισσεύουν. Τι γίνεται τότε; Η αντίδραση αυτή αποθηκεύεται και χρησιμοποιείται για να πληρώσουμε κάτι παλιό. Ας πούμε ότι ξοφλάμε τα χρωστούμενα με το να υπηρετούμε τους άλλους.
        Το Κάρμα Γιόγκα έχει και ένα άλλο επίπεδο: Η προσκόλληση στο αποτέλεσμα μεταφέρει την επίγνωση μας από το τώρα, στο μέλλον: κάνω κάτι τώρα γιατί μετά θα πάρω κάτι. Άρα στην ουσία δεν ζούμε ποτέ στο τώρα αφού για κάθε δράση μας περιμένουμε το αποτέλεσμα/αντάλλαγμα. Με το να εργαζόμαστε χωρίς να περιμένουμε αντάλλαγμα μένουμε στο τώρα. Όταν ο νους μένει στο τώρα, σπαταλάμε τη λιγότερη δυνατή ενέργεια (ζωτικότητα). Έτσι δεν κουραζόμαστε ποτέ.
Επίσης το αντάλλαγμα μειώνει την ενέργεια της πράξης στο δεύτερο τσάκρα. Χωρίς αυτό η ενέργεια μένει στο τσάκρα της καρδιάς. Μαθαίνει δηλαδή το άτομο να λειτουργεί με την αγνή ενέργεια της αγάπης χωρίς όρους. Δίνει αλλά δεν περιμένει τίποτα από κανέναν. Κάρμα γιόγκα λοιπόν που οδηγεί στην ανιδιοτελή έκφραση της αγάπης. Αυτός είναι ένας βασικός πυρήνας της ενάλλαγης της ενέργειας από το δεύτερο στο τέταρτο τσάκρα. Με αυτόν τον τρόπο το κέρδος έρχεται σιγά σιγά από μέσα από τον άνθρωπο. Από το ίδιο το εσωτερικό του. Ξαφνικά θα αρχίσει να βιώνει την υπέροχη αίσθηση της εσωτερικής αφθονίας μέσα του, καθώς συνεχίζει να δίνει απλόχερα. Τότε, με το Κάρμα γιόγκα, έχει πετύχει το σκοπό του και το σύμπαν δημιουργεί τις συνθήκες για να ανυψώσει τον άνθρωπο-πνεύμα στο επόμενο επίπεδο, προμηθεύοντας τον με ότι ζητήσει.                                                       
         Ανεξάρτητα και πόσα γνωρίζει κάποιος και πόση πνευματική εξέλιξη έχει, χωρίς το κάρμα γιόγκα δεν υπάρχει αλλαγή επιπέδου. Όλοι όσοι βρίσκονται σε υλικό σώμα,  έχουν Κάρμα και δημιουργούν Κάρμα -δηλαδή δράσεις που χρειάζονται αντίδραση. Ο καλύτερος τρόπος να πληρώσουν το Κάρμα τους γρήγορα και ανώδυνα είναι με το Κάρμα Γιόγκα. Αν δεν πληρώσουν το κάρμα τους με κάρμα γιόγκα, ή ζωή θα φροντίσει να το πληρώσουν. Το σύμπαν θα τους οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε καταστάσεις και σχέσεις έτσι ώστε να πληρώσουν το κάρμα τους. Για να πληρώσουμε το παλιό κάρμα, δημιουργούμε όμως άλλο κάρμα και γίνεται ένας φαύλος κύκλος που δεν τελειώνει ποτέ. Στην ουσία χωρίς κάρμα γιόγκα δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση γιατί το σύμπαν φροντίζει να πληρωθούν όλες οι δράσεις μέσω των συναναστροφών και εμπειριών της ζωής αγνοώντας τις επιθυμίες μας. Παίρνουμε δηλαδή αυτό που χρειαζόμαστε και όχι αυτό που θέλουμε. Όταν όμως το κάρμα μας λιγοστεύει, τότε αυτό που χρειαζόμαστε είναι ταυτόχρονα και αυτό που θέλουμε (αφού δεν έχουμε κάρμα να πληρώσουμε). Με την κάρμα γιόγκα, Αρνούμαστε την πληρωμή κάποιας πράξης και έτσι «καίμε» κάρμα και σταματάμε τον ατελείωτο κύκλο δράσεων- αντιδράσεων. Έτσι το κάρμα γίνεται ντάρμα.  

        Κάρμα Γιόγκα είναι κάθε ανιδιοτελής πράξη. Δεν χρειάζεται να είναι πάντα βαριά σωματική εργασία. Μπορεί να είναι νοητική ή πνευματική εργασία. Η εργασία που κάνουν οι Πυρήνες Φωτός, είναι μια ύψιστη πνευματική εργασία για τον πλανήτη και το σύμπαν. Δεν φανερώνεται ποτέ η εργασία που γίνεται για τη γη από τις ομάδες και αμέσως  μετά την εκπλήρωση της εργασίας τους, πάνε σε άλλη εργασία χωρίς να αναφέρουν τίποτα και χωρίς να αποζητούν ευχαριστίες και επιβράβευση. Το κάρμα τους όμως σταδιακά καίγεται.
      

       Τελικά δεν έχει σημασία τι είναι και τι ξέρει ο καθένας μας. Σημασία έχει να μπορέσουμε να κρατήσουμε την ενέργεια μας στη καρδιά σε ισορροπία. Να μπορέσουμε να δίνουμε χωρίς να περιμένουμε τίποτα από κανέναν. Να μπορέσουμε να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας , να απολογούμαστε και να συγχωρούμε. Τότε υπάρχει η περίπτωση το σύμπαν να μας ανεβάσει ακόμα ποιο πολύ στην ιεραρχία των λευκών ιερατείων που φυσικά περιλαμβάνουν και ποιο πολλές ευθύνες προς την ιδία τη ζωή του πλανήτη μας.


Αθανάσιος Παναγή 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου